GELUKKIGER WORDEN MET MUZIEK?
Kijk hieronder voor prachtige, leuke filmpjes van ensembles en musici die – naar we hopen – dit seizoen nog komen optreden. Van Italiaanse volksmuziek tot een fraai klassiek concert, van chansons tot muziektheater, clazzi-pop en… de Braziliaanse Lilian Vieira Grupo. Maar U vindt méér!

WORDT GELUKKIGER MET MUZIEK

Duo Serenatella met Italiaanse volksliederen en liedjes (20 februari 2022 in het Van Cappellenhuis).

Igor Gruppman met het Dubbelconcert van Brahms (treedt op18 december in het Van Cappellenhuis op)

Duo Route Soleil, 7 mei 2022 in het Van Cappellenhuis met o.a. Franse chansons

6 november in het Van Cappellenhuis: Ekaterina Levental met haar voorstelling Schoppenvrouw (trailer)

Zaterdag 5 juni in het Van Cappellenhuis: Slotconcert in Braziliaanse sfeer met de Lilian Vieira Grupo

Het Animato Kwartet en klarinettist Jelmer de Moed het Klarinetkwintet in b, opus 115 van Brahms

Tim Brackman trad diverse malen op in het Van Cappellenhuis en was in het seizoen 2018/2019 met zijn Brackman Trio bij ons Artist in Residence. Tim was in december j.l. Artist in Residence bij het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht en oogstte daar groot succes. We zijn er plaatsvervangend trots op! Hier speelt hij met zijn andere ensemble, het Animato Kwartet en klarinettist Jelmer de Moed het  Klarinetkwintet in b, opus 115 van Brahms tijdens het avondconcert op maandag 28 december 2020. Een prachtige uitvoering! Duur 27’39” .

Pianokwartet van Mahler (en Schnittke) door Tim Brackman & Friends.

En dit is ook niet te versmaden: het Pianokwartet van Mahler (en Schnittke) door Tim Brackman & Friends . Duur 19’27”

Mahler begon te werken aan dit pianokwartet tegen het einde van zijn eerste jaar aan het conservatorium van Wenen. Hij was toen ongeveer 15 of 16 jaar oud. Het stuk had zijn eerste uitvoering op 10 juli 1876 in het conservatorium met Mahler aan de piano. Het is onduidelijk of het kwartet op dat moment compleet was. In verschillende brieven noemt Mahler een kwartet of kwintet, maar er is geen duidelijke verwijzing naar dit pianokwartet. Het lijkt erop dat Mahler ooit het Kwartet wilde uitgeven, aangezien het overgebleven manuscript, dat ook 24 maten van een scherzo voor pianokwartet bevat, het stempel draagt ​​van de uitgever Theodor Rättig.

Het bestaan ​​van de scherzo-schets van 24 maten heeft geleid tot pogingen van een aantal componisten om het kwartet te voltooien. In 1988 schreef de Russische componist Alfred Schnittke een voltooiing, met wel links naar Mahler, maar toch in een veel moderner jasje. Dat deel vindt u ook in dit filmpje. Duur van het (eerste) deel van Mahler is 11’33”, beide delen samen 19’27”.

Rossinis’s Petite Messe Solennelle door De Nationale Opera

Ook de livestreamuitzending van de Nationale Opera met Rossini’s Petite Messe Solennelle is het beluisteren meer dan waard. Het is als een warm bad, zóó prachtig!

Kerstconcert van het RJSO en het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut

Dit seizoen 2020/2021 is de celliste Katja Dirven-Didychenko onze Artist in Residence. Zij treedt op als soliste, kamermuziek- en orkestmusicus in binnen- en buitenland en is artistiek leider van het Rotterdams Hellendaal Instiutuut. Zij nam met Roderigo Robles de Medina in het Van Cappellenhuis alle Beethovensonates voor cello en piano op cd op en presenteerde deze cd tijdens een live concert op 13 december j.l.. De concerten die zij zou geven met het Gruppman Ensemble en met collega’s en talentvolle leerlingen van het Hellendaal Instituut moesten i.v.m. corona worden uitgesteld. Om u een indruk te geven van het werk van het Hellendaal Instituut met de jonge talenten vindt u hieronder een film van het Kerstconcert dat zij in de (verder lege!) Doelen gaven inclusief enkele interviews.