EEN MAAND LANG EEN INDRUKWEKKENDE EXPOSITIE,

Maandag 10 april t/m zondag 7 mei
“KUNST VAN VER DICHTBIJ”:
EEN MAAND LANG EEN INDRUKWEKKENDE EXPOSITIE VAN OEKRAIENSE KUNSTENAARS DIE IN NEDERLAND OF DICHTBIJ WONEN EN WERKEN.
EN DAARBIJ DRIE BIJZONDERE EVENEMENTEN MET ONVERGETELIJKE MUZIEK.

10 квітня 2023 14:00 - 15:00 год

Культурна сцена VanCappellenhuis, Dorpsstraat 164, Capelle a/d IJssel
14:00 КОНЦЕРТ КЛАСИКА
15.00 Відкриття виставки українських художників у Нідерландах
E 0,00

7 травня 2023 14:00 - 15:00
Культурна сцена VanCappellenhuis, Dorpsstraat 164, Capelle a/d IJssel
14.00 – 15.00 КОНЦЕРТ КЛАСИКА                                                                                                                українські визвольні оркестри (укр. музиканти в Нідерландах)
E 10.00 Бронювання www.vancapellenhuis.nl

Er worden meer dan 20 kunstwerken gepresenteerd, waaronder olieverfschilderijen, aquarellen, grafiek, unieke sculpturen en meer kunst van gevestigde en opkomende kunstenaars.De expositie is samengesteld door Ivanna-Nikol Posobchuk, die onlangs hoge ogen gooide met de samenstelling van de tentoonstelling Oekraïense kunst tijdens de Rotterdam Art Week.

 • Er zijn drie speciale manifestiaties ter gelegenheid van deze bijzondere expositie, waaronder op 10 april, de dag waarop de officiële opening door wethouder Sjoerd Geissler van Capelle aan den IJssel wordt verricht.
 • Omdat de expositie ook in werkruimten van een bedrijf hangt zijn er wat bijzondere openingstijden.

Lees hieronder meer over:

UW BEZOEKAAN DE EXPOSITIE:

 • Tijdens werkdagen (10-12 uur en van 14-16 uur) kunnen individuele bezoekers (maximaal 4 tegelijk) de expositie onaangekondigd gratis bezichtigen, maar omdat er in de ruimtes ook gewerkt wordt door de medewerkers van het bedrijf Radancy kan het gebeuren dat u moet wachten tot de ruimtes weer vrij zijn.
 • Alle kunstwerken zijn op de volgende middagen onbeperkt van 14 - 16 uur te bekijken (voorlopige, eerste lijst): woensdag 12 april 14 -16 uur; vrijdag 14 april 14-16 uur; woensdag 19 april 14-16 uur; vrijdag 28 april 14-19 uur; woensdag 3 mei 14-16 uur 
 • Groepsbezoeken (van 5 tot 20 deelnemers) moeten worden aangemeld. Reserveren via Aanmelden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. De openingsmanifeatie op maandag 10 april (Tweede paasdag in Nederland)

START- EVENEMENT PROJECT “KUNST VAN VER DICHTBIJ”

De middag was een groot succes!

 

2. zaterdag 29 april  10.30 -13.00 uur OCHTEND VOOR DE OEKRAÏENSE VOLWASSENEN EN KINDEREN DIE TIJDELIJK IN EN OM CAPELLE GEHUISVEST ZIJN.

Een ochtend met Oekraïense kunst, Oekraïense muziek, volksverhalen en een paasspecial, een workshop traditionele Oekraïense eieren versieren door een professionele “Petrikivka”. De entree is gratis.

 • 10.00 uur inloop
 • 10.30 uur Welkom met Oekraïense muziek door Katja Dirven-Didychenko (cello en zang) en Nadia Askarova (piano). Mogelijkheid om geliefde en bekende Oekraïense (paas)liederen met elkaar te zingen.
 • Daarna volgt een rondleiding door de tentoonstelling met curator Ivanna-Nikol Posobchuk en de mogelijkheid met enkele exposerende kunstenaars in gesprek te gaan over hun werk.
 • Ook is het voor maximaal 25 deelnemers (van 4 tot 104 jaar!) mogelijk deel te nemen aan de workshop traditionele eieren versieren o.l.v. Olena Smirnova en wordt een filmpje vertoond en/of een boekje voorgelezen over Sirko en de wolf.
 • 10.00 uur inloop
 • 10.30 uur Welkom met Oekraïense muziek door Katja Dirven-Didychenko (cello en zang) en Nadia Askarova (piano). Mogelijkheid om geliefde en bekende Oekraïense (paas)liederen met elkaar te zingen.
 • Daarna volgt een rondleiding door de tentoonstelling met curator Ivanna-Nikol Posobchuk en de mogelijkheid met enkele exposerende kunstenaars in gesprek te gaan over hun werk.
 • Ook is het voor maximaal 25 deelnemers (van 4 tot 104 jaar!) mogelijk deel te nemen aan de workshop traditionele eieren versieren o.l.v. Olena Smirnova: aanmelding via taha@welzijncapelle.nu tot 24 april.
 • Er wordt ook een filmpje vertoond en/of een boekje voorgelezen over Sirko en de wolf.
 • Rond 12.45 uur wordt de ochtend met muziek afgesloten.
 • Rond 12.45 uur wordt de ochtend met muziek afgesloten.

3. Zondag 7 mei slotmanifestatie
14.00 -15.00 uur Het eerste deel van de middag, inloop v.a. 13.30 uur Entreee € 10,--; deuren worden gesloten
Welkomstwoord, direct gevolgd door een optreden van het Ukrainian Liberation Orchestra o.l.v. Jeroen Weirink
Inloop v.a.13.30 uur: Entree € 10,--:Klik hier voor de kaartverkoop voor dit concert.

Het kamerorkest Ukrainian Liberation Orchestra. (ULO) bestaat volledig uit professionele Oekraïense musici die vanwege de oorlog hun land ontvlucht zijn. Op initiatief van dirigent Jeroen Weierink heeft dit orkest zich geformeerd.

Jeroen Weierink komt al ruim 6 jaar in Oekraïne, waar hij gastdirigent is bij het operagezelschap van Charkov: Charkov City Opera & Ballet. Hij toerde er 2 jaar geleden nog mee door ons land.

Het grootste gedeelte van de musici woont nu in een accommodatie in Deventer, speciaal voor vluchtelingen met een klassiek muzikale achtergrond (een project i.s.m. de Deventer Schouwburg). In hun thuisland spelen de leden van ULO in de grote symfonie- en operaorkesten van Kiev, Kharkiv, Donesk en Dnjipro.Het programma bestaat uit aanspreekbare en meest opgewekte licht klassieke muziek

15.00-17.00 uur
Het Tweede onderdeel van deze middag

 • 15.00 uur pauze voor de bezoekers van het concert, tevens inloop voor nieuw publiek dat alleen naar de expositie komt. Met hapjes en drankjes.
 • 15.30 uur Ivanna Posobchuk geeft EEN KORTE INLEIDING over de expositie en de aanwezige kunstenaars stellen zich voor. Ivanna geeft desgewenst rondleidingen langs de kunstwerken en men kan met de aanwezige kunstenaars in gesprek gaan.

Gastvrouwen en – heren van het Van Cappellenhuis serveren hapjes en drankjes.

 • 17.00 uur afsluiting.