zondag 22 juni
Joachim Eijlander en Izhar Elias, Een bijzonder duo
Muziek met oosterse invloeden uit Midden Europa is te horen in het werk van Zoltán Kodály, Joseph Mertz en Stepan Lucky. Zo waan je je bij de Hongaarse componist Kodály in een Hongaars dorp in een landelijke omgeving, waar verstilde natuur en het losbarstende volksfeest diep met elkaar verbonden zijn. Joseph Mertz was een Hongaarse gitarist en componist die leefde in het negentiende-eeuwse Oostenrijk-Hongarije. Stepan Lucky werd geboren in Slowakije, studeerde in Praag en Londen en werkte als (film)componist en muziekcriticus in Tsjechië.
Over de musici
Cellist Joachim Eijlander was oprichter van het prijswinnende voormalige Rubens Kwartet, waarmee hij studeerde aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie en optrad in Europa, de Verenigde Staten en Israël. Hij trad daarnaast op met onder andere het Borodin kwartet en werkte samen met componisten als Henri Dutilleux, György Kurtág, Sofia Goebaidoelina, Louis Andriessen en Joey Roukens.
Eijlander is een terugkerende gast op internationale festivals zoals Sitka (Alaska), Prussia Cove (Engeland), Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern (Duitsland). Hij verbindt zijn muziek met andere disciplines als dansers, visual artists en wetenschappers om zo een breder publiek te inspireren. Zijn opnames van Bach’s Cellosuites werden internationaal lovend ontvangen.
Meer en meer wil hij zijn kennis en ervaring ook doorgeven. Sinds 2019 is hij hoofdvakdocent aan ‘Codarts Rotterdam’ en sinds 2021 cellodocent aan het ‘Conservatoire Royal National Supérieur de Musique et de Pédagogie’ in Namur, België.
Zijn poëtische stijl in combinatie met diepgaand onderzoek maakt de Nederlandse gitarist Izhar Elias tot een van de meest gevraagde specialisten op het gebied van oude muziek, kamermuziek en nieuwe muziek voor gitaar. Hij gaf concerten, lezingen en masterclasses en was solist in concerten met gerenommeerde orkesten in Europa, Rusland, Zuidoost-Azië, Australië en de VS.
Elias heeft vele nationale en internationale wedstrijden gewonnen. Hij is winnaar van de prestigieuze ‘Nederlandse Muziekprijs’, de hoogste muzikale onderscheiding die door de Nederlandse overheid wordt uitgereikt.
Door uitgebreid onderzoek is Elias in staat geweest om een muzikale taal uit de renaissance, barok, klassieke en romantische periode te reconstrueren met behulp van originele instrumenten en historische methoden.
Naast zijn podiumcarrière geeft Elias les aan het Conservatorium van Amsterdam.
Aanvang 15.00 uur
Einde 17.00 uur
Entree €1.00
(tot 25 jaar:
€9.00)