“DANCE OF THE ALMEH”

Twee bijzondere instrumenten verenigd: de Theremin en de Hang, waarbij de klankrijkdom van beide instrumenten optimaal tot hun recht komen en vloeiend matchen. Een verrassend nieuwe muzikale beleving, vooral met nog een extra visuele toevoeging door improvisatie dans van Charlotte v/d Reek. 

Danseres Charlotte van den Reek studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en heeft Contemporary Dance gestudeerd aan Codarts te Rotterdam. Ze heeft als beroepsdanseres over de gehele wereld gedanst en is sinds jaren gepassioneerd docent, choreografe en een van de grondleggers van het BeYou Ballet en Pas de Char.

Slagwerker Peter Elbertse speelt percussie en de Hang drum. Mede dankzij zijn interesse in nieuwe sounds en instrumenten is Peter in het gelukkige bezit van een zeldzame PANArt Hang, een hand steeldrum ontwikkeld in Bern. Iedereen die de Hang een keer live heeft gehoord is zeer onder de indruk. Mensen worden geraakt door het warme geluid en de ongekende mogelijkheden. Peter creëert graag mogelijkheden om nieuwe muzikale wegen in te slaan, binnen én buiten zijn vakgebied slagwerk. Veelal ontstaan initiatieven in zijn eigen ‘Theater aan de Slag’ in Culemborg.

De Hang-drum speel je bij uitstek met handen. Het tegenovergestelde geldt voor de theremin, een elektronisch muziekinstrument die je juist niet moet aanraken.

Thorwald Jørgensen is een van de prominente bespelers van de theremin wereldwijd en tevens een bevlogen ambassadeur voor radio/tv.Thorwald Jorgensen wordt gevierd als de meest virtuoze en beroemdste thereminspeler ter wereld. Hij gaf met dit mysterieuze instrument concerten met vele beroemde orkesten en ensembles, trad op voor radio en tv en speelde op legio festivals. Zijn debuut in mei bij het New York Philharmonic kon niet doorgaan door corona, maar hij komt wél naar het Van Cappellenhuis!!

De theremin is in de jaren 20 van de vorige eeuw door de Rus Leon Theremin ontwikkeld en daarna veel gebruikt in pop- en filmmuziek. Desondanks is het instrument niet algemeen bekend. De theremin wordt bespeeld door het beïnvloeden van een elektromagnetisch veld. De klank ontstaat door met de handen het magnetisch veld van twee antennes te beïnvloeden en kan worden omschreven als een combinatie van de menselijke stem en een viool.

Tijdens de Coronacrisis was er ruimte voor nieuwe experimenten. Peter kwam samen met oud drumleerling Thorwald Jørgensen om mogelijkheden te onderzoeken voor theremin, hang en percussie. Peter en Thorwald improviseren op thema’s, gebruikmakend van loops en zorgen ervoor dat de klanken uitermate goed bij elkaar passen en stemmen deze af op het bereik van Hang/Spacedrum/Gadung. Daarbij is ook een rol weggelegd voor percussie-instrumenten als Sansula, Darbuka, Udu en klankschalen. De improvisaties hebben inmiddels geleid tot opnames van een album dat j.l. juli is uitgebracht op Wic Recordings: “IMPROVISATIONS for theremin and hang”.

Voor een beeld bij de muziek, neem een kijkje via onderstaande links:

Song of the Caged Bird - theremin, sansula and wind chimes - YouTube 

Dance of the Almeh - theremin, hang and percussion - YouTube

Een uitgebreid filmpje met Thorwald Jorgensen bij Podium Witteman en info over de theremin

 • Entree € 18.-, Vrienden € 15.-, jongeren tot 25 jaar € 9.- incl. drankje na afloop (geen pauze)
  (opties zijn te kiezen bij het bestellen van kaarten)
 • Het Van Cappellenhuis maakt gebruik van het coronatoegangsbewijs voor bezoekers van 12 jaar en ouder:

  U kunt op 1 van de volgende 3 manieren een coronatoegangsbewijs krijgen:Vaccinatiebewijs:

 • Volledige coronavaccinatie.
  Met een Europees goedgekeurd vaccin. Vanaf zaterdag 10 juli is in Nederland een vaccinatie geldig vanaf 14 dagen nadat u volledig bent gevaccineerd. Meestal kan CoronaCheck uw vaccinatiebewijs automatisch ophalen uit de systemen van RIVM of GGD.
 • Herstelbewijs
  Bewijs dat u minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona.
 • Testbewijs
  Een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor de activiteit

Aanvang 20.00 uur
Einde 21.30 uur
Entree €18.00

Reserveer kaarten