PASEN IN DE BEELDENDE KUNST EN MUZIEK:

Lezing door kunsthistorica Josée Claassen.

“Bleib bei uns, denn es will Abend werden…”

Met die woorden begint het schitterende Abendlied van Joseph Rheinberger en dat lied gaat u horen tijdens deze lezing over het verhaal van Pasen. Rheinberger liet zich leiden door een tekst over de Emmäusgangers, die na het overlijden van Christus een vreemdeling aan tafel uitnodigden.  Ze herkenden hem aanvankelijk niet als de uit de dood opgestane Christus. Het lijdensverhaal begint droevig, maar eindigt hoopvol met de opstanding van Christus en dat inspireerde vele beeldend kunstenaars en componisten tot de mooiste werken. Aan de hand van een selectie van die werken wordt het passieverhaal verteld. U gaat bekende taferelen en werken zien en horen, maar vast ook onbekende.

Zo hoort u o.a. over een van de eerste dingen die Christus deed nadat hij overleden was: de bevrijding van de rechtvaardige zielen uit het voorgeborchte en ziet u daarvan indrukwekkende voorstellingen en hoort u bijpassende muziek. U ziet een wanhopige Judas die spijt heeft van zijn daden. Kunstenaars verbeeldden op een niet mis te verstane manier hoe zijn ziel door de duivel gehaald werd. U ziet de gekruisigde Christus adembenemend mooi geschilderd door een niet gelovige kunstenaar uit de 16de eeuw. Natuurlijk hoort u muziek van Bach, zowel uit de Johannes Passion als uit de Matthäus Passion, maar ook muziek van nog levende componisten. 

Alle facetten van het passieverhaal komen aan de orde. U krijgt toelichting aan de hand van prachtige afbeeldingen, die u met bijpassende muziek nog eens goed kunt bekijken. Kortom, u kunt genieten van een interessant, sfeervol passieverhaal!

Josée Claassen is kunsthistorica en liefhebber van klassieke muziek. Tijdens en na haar opleiding in Leiden gaf zij daar als gastdocent colleges cultuurhistorie. De afgelopen tien jaar heeft zij zich gespecialiseerd in het geven van lezingen waarin beeldende kunst gecombineerd wordt met klassieke muziek. 

  • Entree € 10,- , Vrienden € 7,-, jongeren € 5,- incl. drankje
    (opties zijn te kiezen bij het bestellen van kaarten)

Aanvang 20.00 uur
Einde 22.00 uur
Entree €10.00

Reserveer kaarten