“DUETS WITH JIM”

DUETS WITH JIM is een zeer persoonlijke muziektheatervoorstelling over een moeder en haar meervoudig gehandicapte zoon. Jim kon niet lopen en ook niet praten, maar maakte wel prachtige geluiden. Gegrepen door de muzikaliteit ervan nam zijn moeder deze geluiden op.
Andrea van Beek is zelf klassiek zangeres van beroep en vroeg componisten een duet  te schrijven voor haar en haar zoon.  Elke compositie belicht een ander aspect van hun leven samen en is in een andere muzikale stijl. Samen met basklarinettist Gareth Davis en Jim (op tape) zingt Van Beek over haar strijd met de werkelijkheid en over het vinden van schoonheid. 

Haar verhaal gaat over de pijn een kind te krijgen dat zwaar gehandicapt is, de noodzaak om anders naar het leven te gaan kijken, de eenvoud van onvoorwaardelijke liefde, de lol van het dagelijks leven en de hardheid van de dood. Het verhaal van Jim zelf gaat over pure levenslust en overgave.

​ Andrea van Beek: “In deze voorstelling wil ik Jim de wereld in brengen, zijn eigenheid, zijn prachtige klanken. In plaats van te focussen op wat er niet is, wil ik laten zien en horen wat er wel is. Ook wil ik vertellen over het leven met Jim, die niets kon en toch alles kon, de schoonheid ervan laten zien en de moeilijkheid. Ik doe dat in de overtuiging dat kunst ons niet alleen schoonheid geeft, maar ook heldere inzichten en herkenning en ons zodoende verbindt. En in de overtuiging dat het verhaal van Jim en mij een universeel verhaal is.”

DUETS WITH JIM ging in premiere tijdens de Operadagen Rotterdam in de Rotterdamse Schouwburg (Krijn Boon Studio) op zaterdag 28 mei 2016 en werd lovend ontvangen:

NRC Handelsblad **** :
‘Uitgebeend muziektheater dat toont hoe weinig eigenlijk nodig is voor een indringende voorstelling’   lees hier de volledige recensie

Davo van Peursen (directeur Donemus)
‘Een van de meest aangrijpende voorstellingen. Zeer indringende muziek van Ron Ford, Morris Kliphuis en Gabor Tarjan. Ontroerende teksten van Andrea van Beek en prachtig vertolkt! Onvergetelijk!’

Geert van Hove (hoogleraar Disablity Studies in Nederland)
'Van Beek bewijst met haar DUETS WITH JIM dat we projecten nodig hebben , die een cross-over tussen kunst – ervaringsdeskundigheid – wetenschap aandurven. Een bijzondere ervaring van hoog muzikaal gehalte, een aanrader.’

Zie ook: www.duetswithjim.nl  of https://vimeo.com/200500103

•    Toegang € 15,00, tot 18 jaar € 7,50, incl. drankje na afloop

Aanvang 20.00 uur
Einde 22.00 uur
Entree €15.00 (tot 18 jaar: €7.50)

Reserveer kaarten