Met inspiratie het weekend in. Vandaag: Rob Stolk, DE IMPACT VAN DE IJSSELSTEEN

LEZING uit de serie “Met inspiratie het weekend in”

“DE IMPACT VAN DE IJSSELSTEEN”

door Rob Stolk, grafisch- en ruimtelijke vormgever, schrijver en gepassioneerd onderzoeker naar feiten uit de geschiedenis van de IJsselsteenindustrie.

De baksteenindustrie aan de Hollandsche IJssel domineerde eeuwenlang in de Nederland. De fabrieken hadden een enorme ecologische en maatschappelijke impact op onze regio. Langs de ‘levende rivier’ waren maar liefst 40 steenplaatsen, zoals de plekken werden genoemd waar de bekende gele ijsselsteentjes werden gemaakt. De buurtschappen langs de IJssel danken er hun bestaan aan. De miljarden ijsselsteentjes werden overal toegepast. Ze werden niet alleen gebruikt voor woningen, boerderijen, straten en pleinen in de Lage Landen, maar ook geëxporteerd en als ballast gebruikt door de handelsvloot. Na een half millennium raakten de ijsselsteentjes echter in ongebruik en verdwenen de fabrieken. Rob  Stolk neemt u mee in dit ongelofelijke stukje geschiedenis, zo heel dichtbij!

Wie is Rob Stolk

Rob Stolk heeft zijn sporen verdiend op gebied van grafische en ruimtelijke vormgeving, marketing, communicatie en pr. Hij houdt zich ook bezig met fotografie, schrijven en adviseert instanties op cultureel/historisch/recreatief gebied, zoals de stichtingen Leefgoed de Olifant (culturele evenementen en Beeldentuin), Steenovens Klein Hitland en DEICK (kunstenaarscollectief Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel). Na een intensief onderzoek kwam de histografie De Olifant tot stand, over de voormalige steenplaats, maar ook over de ijsselsteenindustrie in een groter verband.

 • Entree € 10.-, Vrienden € 7.-, jongeren tot 25 jaar € 5.- incl. drankje en hapje
  (opties zijn te kiezen bij het bestellen van kaarten)
 • Mochten de coronamaatregelen op 1 november niet vervallen zijn, maakt het Van Cappellenhuis gebruik van het coronatoegangsbewijs voor bezoekers van 12 jaar en ouder:

  U kunt op 1 van de volgende 3 manieren een coronatoegangsbewijs krijgen:Vaccinatiebewijs:

 • Volledige coronavaccinatie.
  Met een Europees goedgekeurd vaccin. Vanaf zaterdag 10 juli is in Nederland een vaccinatie geldig vanaf 14 dagen nadat u volledig bent gevaccineerd. Meestal kan CoronaCheck uw vaccinatiebewijs automatisch ophalen uit de systemen van RIVM of GGD.
 • Herstelbewijs
  Bewijs dat u minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona.
 • Testbewijs
  Een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor de activiteit

Aanvang 16.00 uur
Einde 17.00 uur
Entree €10.00

Reserveer kaarten