Kunstlezing met prachtige muziek over “Entartete Kunst” door kunsthistoricus Josée Claassen

Kunstlezing met muziek door Josée Claassen over “Entartete Kunst”

Vanaf het moment in 1933 dat de nazi’s in Duitsland aan de macht kwamen, was er in Duitsland tot het einde van de oorlog, in 1945, een regime waarbij het vele kunstenaars onmogelijk gemaakt werd te werken. Kunstenaars van wie hun werk als ongewenst werd beschouwd, mochten niets meer verkopen of tentoonstellen. Van ongewenste componisten mocht het werk niet meer uitgevoerd worden. Dat gold voor vele moderne kunstenaars en componisten en per definitie voor joden.

In 1937 werd in München door de nazi’s een grote tentoonstelling over ‘entartete’ (ongewenste/ontaarde) beeldende kunst gehouden. Eerder waren al kleinere, soortgelijke tentoonstellingen te zien geweest. In 1938 vond een soortgelijke tentoonstelling plaats, maar dan over ‘entartete muziek’. De tentoonstellingen waren bedoeld om de moderne kunstenaars te schande te maken. De tentoonstellingen reisden door heel Duitsland.  Er kwamen miljoenen mensen op af. Wat was de aanleiding voor deze tentoonstellingen? Wie waren de ontaarde kunstenaars en componisten eigenlijk? Waren de nazi’s het onderling eens over de kunstenaars wiens kunst als ‘entartet’ betiteld moest worden? Daarover gaat deze lezing van Josée Claassen, kunsthistorica, gespecialiseerd in lezingen over beeldende kunst in combinatie met muziek.

U ziet afbeeldingen van werk van onder meer Franz Marc, Ernst Ludwig Kirchner, Vincent van Gogh en Wassily Kandinsky. U hoort prachtige muziek van onder andere Franz Schreker, die laat horen hoe muziek klinkt op het eiland Elysium. Ook klinkt een ‘onze vader’ van Strawinsky en een fantastisch Jiddisch lied.  

Aanvang 20.00 uur
Einde 22.00 uur
Entree €7.50 (tot 25 jaar: €5.00)

Reserveer kaarten