Een feestelijk programma ter gelegenheid van de bijzondere expositie van kunstenaars van over de hele wereld. Jacqueline Edeling met haar bandoneon en andere balg-instrumenten van “ver en dichtbij” en gitariste Thea van de Meer brengen u in de juiste stemming om daarna met enkele van de kunstenaars in gesprek te raken over hun kunstwerken en hun geschiedenis ver hier vandaan en nu zo dichtbij.

Direct naar de kaartverkoop van de feestelijke middagvoorstelling van 18 september 15-17 uur
__________________________________________________________________________________________________________________________

Meer informatie over de expositie
Werken van ca 20 kunstenaars van alle continenten zijn bij elkaar gebracht in deze bijzondere expositie. De rode lijn hierin is de ver-dichtbij ‘’controverse’’, die in praktijk minder groot blijkt te zijn; deze vervaagt namelijk steeds meer naarmate de kijker inzoomt op het werk van de kunstenaars. De aanwezige in het buitenland geboren kunstenaars spreken Nederlands en via hun beeldtaal slaan ze mooie bruggen tussen culturen: de mens staat centraal, het individu zoekend naar vrijheid, de dialoog, geluk en vrede. Wereldwijd staat dit echter steeds meer onder druk.

Negar Kashian (Iran)
De kunstenares heeft grafische vorming en beeldende kunst gestudeerd in Iran, waar zij een gerenommeerde kunstenares was met een eigen kunstgalerie. Zij gaf ook les op de kunstacademie. Sinds 2010 woont ze in Nederland. Hier hebben haar kunstwerken – die heel afwisselend zijn qua techniek - een nog diepere betekenis gekregen, waarbij de menselijke gevoelens centraal staan. Met haar kunst wil ze anderen bewust maken van het belang om zich te kunnen uiten in de samenleving.

Ines Laith (Irak)
Van jongs af aan heeft Ines Laith (geboren in Bagdad) een fascinatie voor kleuren. Al op vijf-jarige leeftijd had zij haar eerste expositie. In 2007 vertrok zij met haar gezin naar Nederland. De onbevangenheid van kinderen en het onderzoekende van jongeren inspireert haar. In olieverf verbeeldt zij herinneringen in een mix van verschillende stijlen, figuren of gezichten op doek. Elk kunstwerk is een verhaal uit haar leven. Haar werken spelen op het snijvlak van de Europese cultuur en die van het Midden-Oosten: ver en toch dichtbij.

Aretja Mala (Albanië)
Zij is geboren en getogen in Kosovo en opgeleid aan de Kunstacademie in Prishtina aldaar.
In 1987 afgestudeerd als grafisch ontwerper en daarna is zij als portret kunstenares aan het
werk gegaan. Woonachtig in Nederland sinds 1999 vanwege de oorlog in Kosovo, waar zij zich verdere ontwikkelde als kunstenares. In 2019 is haar portret van Rembrandt gekozen uit vele duizenden inzendingen en tentoongesteld in het Rijksmuseum. Daarnaast maakt ze ook hedendaags werk op papier met inkt.

Mosab Anzo (Syrië)
Eind 2014 was Mosab genoodzaakt om naar Nederland te vluchten. Sinds 2015 woont en werkt
hij als kunstenaar in Rotterdam. Daarnaast werkt hij ook als projectmedewerker bij Stichting Mano en als gids bij het Chabot Museum op vrijwillige basis. Verder is hij actief als trainer en organisator van alle kunstactiviteiten bij de programma’s ‘Veerkrachtig’, waarbij taboes bespreekbaar worden gemaakt, en ‘Ervaringsdeskundigheid’, waarbij statushouders worden opgeleid en ingezet om hun verhaal te delen. Gelukkig heeft hij ook nog tijd te schilderen. ‘’Wij verschillen van elkaar qua cultuur, afkomst, bewustzijn en intellectuele achtergrond. Juist de mentale en emotionele verschillen die hieruit voortvloeien bieden de mogelijkheid om elkaar beter te begrijpen’’, aldus de kunstenaar.

David Giorgadze (Georgië)
Deze in Georgië geboren kunstenaar schildert in impressionistische stijl in olieverf. Favoriete  thema’s zijn: klassieke muziek, ballet, bijbelse taferelen, alledaagse momenten en  stadsgezichten. Dichtbij krijg je zicht op zijn techniek, van veraf door de wimpers bekeken, ontstaat een dynamische en levendige compositie.

Evaristo Rafael (Brazilië)
De grote canvaswerken zijn beschilderd in een krachtig en kleurrijk kleurenspektakel, vol met Braziliaans temperament en passie. Zijn werken worden dan ook in Europa zeer gewaardeerd. 

Marshall Eni Enenajor (Nigeria)
Deze kunstenaar is tevens professor aan de Universiteit on Port Harcourt in Nigeria.
Zijn specialisme is ‘’straw-art’’ een traditionele voornamelijk in Afrika toegepaste techniek
waarbij vaak traditionele taferelen en landschappen worden uitgebeeld. Zijn werk is in West-Europa nog niet eerder geëxposeerd: het is een primeur voor het van Cappellenhuis.   

Dimitris Voyiozoglou (Griekenland)
De kunstenaar is geboren in Griekenland en leeft alweer geruime tijd in Nederland. Hij is een
typische en plein air kunstenaar met een voorkeur voor oude en authentieke locaties en settings. Mooi is te zien hoe hij met zijn blik de typisch Nederlandse landschappen, stadsdelen en gebouwen sfeervol weet vast te leggen. Zijn werk was reeds 2x in een solo-expositie te zien in de galerie in het van Cappellenhuis.

Ernst Peter Rade (Duitsland)
Wij tonen prachtige werken van deze 80 jarige Duitse kunstenaar in gemengde techniek; het betreft landschappen in een sprookjesachtige sfeer: feitelijk een fantasiewereld, ver weg van de huidige realiteit; heerlijk om in weg te dromen.

Merab Gagiladze (Georgië)
Op deze expositie wordt een litho getoond van het originele werk gemaakt als hommage aan de Nederlandse meester: Jheronimus Bosch. Een inspiratiebron uit een verre tijd. Door de prachtige symboliek maakt de kunstenaar ook een mooie verbinding met het heden waardoor het tijdloze karakter wordt benadrukt.      

Ton Schouten (Nederland)
Deze graficus heeft in de zeventiger jaren een serie zeefdrukken gemaakt, waarbij de mens centraal staat. Het betreft mensen die zich in moeilijke omstandigheden bevinden, iets wat
we makkelijk kunnen relateren aan ramp- en oorlogsgebieden, ver en dichtbij (toen en nu). Werken zijn feitelijk universeel, de sticker met de specifieke locatie en tijd kunnen we er zelf bijplakken: er zijn helaas te veel voorbeelden terug te vinden in de laatste 50 jaar…

Dorota Wlodarczyk (Polen)
De beeldtaal van deze kunstenares is meer Afrikaans georiënteerd, dan dat we de associatie  kunnen maken met de Europese cultuur; feit is dat de werken krachtig en gestileerd zijn. Polen is relatief dichtbij, Afrika is echter verder weg voor ons; kunstenaars zijn in staat bruggen te slaan naar andere culturen..

Anton Heijboer (Nederland)
Lange tijd werd de excentrieke kunstenaar, die leefde met vier vrouwen in een commune in den Ilp, niet begrepen: hij leek te leven in een andere werkelijkheid, ver weg van de Nederlandse maatschappij en mores, maar tegelijkertijd woonde en werkte hij dichtbij het drukbevolkte Amsterdam. Zijn werken werden verkocht door zijn 5e vrouw die ‘’aan de overkant’’ van de weg woonde.
 
Nico Vrielink (Nederland)

Werken van deze in Nederland geboren kunstenaar Nico Vrielink, waarin zijn vrouw Jeanne en de cultuur van Indonesië en Zuid Oost Azië centraal staan, worden wereldwijd verkocht.
De oosterse mystiek is onmiskenbaar aanwezig in zijn werk; een groot deel van het jaar verblijft hij ook op Bali.
 
Valmantas Gutauskas (Litouwen)
In deze expositie enkele fraaie glasobjecten van deze kunstenaar en directeur van de Vilnius Academy of Arts – Glass Art and Design. De in het verleden opgedane kennis en ervaring in deze technieken worden op de academie doorgegeven aan de jonge studenten; dat is van
wezenlijk belang, zodat de vakkennis niet verloren gaat en behouden blijft voor nu en de toekomst.

Jan Cremer (Nederland)
Deze inmiddels 80 jarige schrijver van veelal autobiografische boeken waaronder het beroemde werk: ‘’Ik, Jan Cremer’’ was een enfant terrible in zijn tijd, die de zaken behoorlijk opschudde. Hij was zijn tijd ook ver vooruit, reisde over de hele wereld en vanaf de zeventiger jaren verdeelde hij zijn tijd in Nederland tussen schrijven en schilderen.

Zura Kalanda (Georgië)
De beeldend kunstenaar is in Georgië geboren en heeft gestudeerd in Tblisi en Sint Petersburg. Tevens is hij dichter en klassiek muzikant, waarbij hij ook door het woord en de klanken de culturele bruggen slaat noodzakelijk voor een vrije en open wereld, waar geen plaats zou moeten zijn voor onrecht, armoede en ongelijkheid. Hij is een echte wereldburger en een zeer verdienstelijk kunstenaar.

Keramiek uit Midden-Amerika
Keramisten uit de verre bergdorpen in Gran Nicoya (Costa Rica/Nicaragua) maken nog op ambachtelijke wijze de keramische objecten, zoals ook hun voorouders dit eeuwenlang al deden. Fraaie decoratieve flora en fauna voorstellingen zijn met de hand aangebracht.

Geniet ervan en steun ook deze kunstenaars door een aankoop.

Klik hier voor het kopen van kaarten voor de speciale voorstelling op 18 september van 15 - 17 uur