Exposities die geweest zijn, worden hieronder vermeld

21 november tot en met 6 januari
EXPOSITIE FOTOCLUB “DE MAASSTAD”

De Rotterdamse amateur fotoclub “De Maasstad” fotografeert Capelle. Deze club bestaat ruim 85 jaar en heeft momenteel 25 leden. Met een aantal zwierven ze door Capelle aan den IJssel en vonden zowel ’s avonds als overdag bijzondere plekke. Deze zijn vastgelegd met zowel analoge als digitale camera’s. 
 

 

Toegang gratis tijdens kantooruren (10.00-12.00 en 14.00-17.00 uur)
GROOTSE KUNST – SALE : 10 en 11 september

Dit jaar wordt al weer voor de 3e keer In het Van Cappellenhuis de grote KUNST-SALE gehouden. Deze editie
zal worden gehouden op 10 en 11 September a.s. in het mooie monumentale pand van het Capellenhuis, waar  Galerie van Cappellen is gevestigd.  
Ruim 300 ingelijste, genummerde en gesigneerde zeefdrukken en litho’s van Nederlandse kunstenaars tegen
actieprijzen, vanaf  € 45…!!!

Hierbij zijn werken van onder andere: Herman Brood, Corneille, Karel Appel, Clemens Briels, Ad Arma, Ad van Hassel,
Henk Lengvenius en vele, vele anderen; er is een grote variëteit aan verschillende werken in allerlei verschillende
thema’s en diverse verschillende afmetingen; een prachtige kans om mooi werk voor een stuntprijs te verkrijgen,
maar OP = OP!

Tevens zullen we ook een collectie originele werken presenteren van o.a. Anton Heyboer, Marianne Naerebout,
Patty Harpenau en van diverse bekende en onbekendere kunstenaars.

Opnieuw zullen er ook diverse sculpturen op de KUNST-SALE aanwezig zijn.

Een must voor iedere verzamelaar of liefhebber van Nederlandse kunst. Zoek je nog een of meerdere
werken voor thuis aan de muur, kom dan aanstaand weekend langs en laat je verrassen door het grote aanbod en de mooie prijsjes.

De Kunstverkoop start op zaterdag 11 September om 10.00 uur (tot 16.00 uur); die dag is tevens actionpainter Milan aanwezig, die die dag vanaf ca 12 uur, voor het van Capellenhuis live aan het werk te zien is.

Op zaterdag 10 september a.s. is het Van Cappellenhuis tevens geopend in verband met de Open Monumentendag; er zijn ook diverse activiteiten gepand, kom langs: de entree is gratis. Bij mooi weer zal de tuin ook toegankelijk zijn.

Op zondag is de galerie geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Galerie van Cappellen is gevestigd in het Van Cappellenhuis, Dorpsstraat 164 in Capelle aan den IJssel
(voor navigatiesysteem: svp invoeren:
Kerklaan 2, 2903 LB Capelle aan den IJssel).

Iedereen is van harte welkom.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

zaterdag 2 juli t/m donderdag 8 september

Zomerexpositie "TEKENINGEN" van Willem Behr.

toegang gratis (tijdens kantooruren)

U bent in deze zomermaanden -  tijdens kantooruren - hartelijk welkom om in de Galerie de originele tekeningen te bewonderen van de Zeeuwse kunstenaar Willem Behr. Er is een selectie te zien van werken, waarbij het menselijk leven in allerlei facetten wordt vastgelegd. Het ''zijn'' staat hierin centraal, weg van de waan van alle dag. De grote werken van deze gepassioneerd kunstenaar, die zelf een galerie beheert in Cadzand-Bad, zijn gemaakt in houtskool en olieverf op papier en komen uit een serie die enkele jaren geleden zijn gemaakt.

 

 

 

Nog tot en met 30 april 2016: Milan.  

Vanaf 1 mei  tot en met 1 juli 2016 de expositie: ''Georgian glicées''

Reeds diverse malen zijn er in de galerie olieverfwerken op canvas geëxposeerd van aan de galerie verbonden Georgische kunstenaars. Voor deze expositie zijn glicée werken op papier geselecteerd, uiteraard allen uniek genummerd en voorzien van de orginele handtekening van de kunstenaar. Het bereft hier digitale multiples, die de galerie in samenwerking met de kunstenaars heeft uitgegeven. Uiteraard is de oplage gelimiteerd. Het betreft kleine oplagen, zodat de werken redelijk uniek zijn en blijven. Alle werken zijn tevens fraai ingelijst, al is het altijd mogelijk de lijst te vervangen voor iets wat passender is naar eigen smaak.

Vanaf 6 mei tot en met 01 juli a.s. zullen werken te zien zijn van Alexey Kvaratskheliya, Zura Kalanda, Giorgi Kukhalashvili en Merab Gagiladze.
Van de twee laatst genoemde kunstenaars worden ook glicées getoond van originele werken getoond, die speciaal voor het Jheronimus Bosch jaar zijn gemaakt..!

Prijzen: vanaf Euro 325,00..!

Alle geëxposeerde werken zijn uiteraard ook te koop; voor informatie: tel 06-53187360.
De galerie is tijdens werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 -17.00 uur geopend.

---------------------------------------------------------------------------

zondag 6 maart t/m 30 april 2016

Primeur: Eerste expositie kunstenaar Milan.

Galerie van Cappellen heeft de primeur: werken van Milan worden voor het eerst geëxposeerd in Capelle aan den IJssel - de werken zijn nog niet eerder ergens gepresenteerd; een echte primeur.
De jonge kunstenaar heeft de afgelopen tijd hard gewerkt om een collectie werken te maken, waarvan een groot deel in deze expositie ''MILAN'' te zien zullen zijn.
Het befreft over het algemeen groot en kleurrijk werk, geïnspireerd door vakbroeders als Herman Brood, Hein van Houten etc.
Zijn stijl heeft echter een eigen dynamiek en humor; tevens zeer kleurrijk, verhalend en vrolijk van karakter.


Kortom de moeite waard voor een bezoek aan de galerie. De opening van de expositie vind plaats op zondag 6 Maart a.s. om 15.00 uur. Uiteraard is de kunstenaar aanwezig en is er ook gelegenheid kennis te maken met deze jonge enthousiaste vent, die we graag de mogelijkheid hebben geboden om het kunstpodium te betreden.

Iedereen is van harte welkom op de opening of op de daaropvolgende dagen. De galerie is geopend tijdens kantooruren; de expositie duurt tot en met 30 april 2016.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Galerie First Class Art toont in de prachtige expositieruimte van het Van Cappellenhuis wisselende tentoonstellingen.8 januari start de nieuwe expositie

‘The art of fable stories’. Toegang gratis tijdens kantooruren. De exposities zijn ook te bewonderen voor en na de voorstellingen. In de pauzes kun je ronddwalen en genieten van een drankje. Informatie over nieuwe exposities is te vinden op onze website.

Fabels zijn heel oud. Naar verluid kwamen deze als eerste voor in India, ruim voor het begin van onze jaartelling. Het zijn verhalende vertellingen, waarbij vaak menselije eigenschappen door dieren, soms ook planten worden verbeeld. De sprookjesachtige vertellingen zijn moraliserend
van karakter. Niet ze

lden werden ook hoogegplaatste personen  gesitueerd in een vertelling. De fabelsrtellinge, die ook in de Griekse mythologie en in de Bijbel zijn terug te vinden, hebben tegenwoordig aan belangstelling ingeboet. In kinderboeken echter kun je variaties tegenkomen, die vooral voor kinderen leerzaam kunn

en zijn. Fabels zijn ook voor volwassenen interessant, omdat met een korte anekdotische verhaallijn een diepere bodem zichtbaar gemaakt wordt, die  tot de verbeelding zal spreken.

De huidige expositie met fabelvoorstellingen zijn gemaakt met pastel en potlood op papier door kunstenaar en illustrator Zair Teisaze; de geschreven fabels zijn van dichter en kunstenaar Zura Kalanda, waarvan ook eerder werk te zien was in de galerie van Cappellen. Ook zullen er glicees van hem te zien zijn in de expositie "Georgische Glicées'' van 6 mei t/m 1 juli 2016".

  -------------------------------------------------------------------------------------------

Expositie Roeland van der Kley in de galerie van 22 oktober tot en met 27 december 2015

De hyper realistische werken van de Nederlandse kunstenaar van der Kley zijn in de galerie te zien. Uniek is de speciale sfeer die de olieverf kunstenaar weet te creëren in zijn composities; gekozen wordt vaak voor een natuurlijke setting

uit de directe omgeving waar de kunstenaar heeft verbleven waarin een fantasievolle compositie wordt gecreëerd; het geheel werpt altijd vragen op, de gedachten van de kijker gaan van links naar rechts, zoekend naar houvast om daar het oordeel van het geheel in te verankeren.

Het betreft een hele unieke expositie, niet alleen vanwege de bijzondere collectie van zijn werken, maar voor de eerste keer is de expositie opgedeeld in 2 delen, t.w. 22 oktober tot 20 november (PART 1) en 20 november tot 27 december 2015 (PART 2).
Ook is het de eerste keer dat deze succesvolle kunstenaar in Galerie van Cappellen wordt geëxposeerd.

Dit betekent dat vanaf 20 november een nieuwe serie werken van dezelfde kunstenaar te zien zal zijn.

Van 8 maart - 26 april 2015:

EXPOSITIE "EMBRACING HISTORY" Met werken van Nicole Schaap (zie foto)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf 8 maart a.s. tot en met 26 april 2015 is er in Galerie van Cappelle werk te zien van de van oorsprong meester-goudsmid Nicole Schaap. Deze solo-expositie is samengesteld uit een collectie recente werken, die zeer verschillend zijn van afmeting, maar door de hele specifieke eigen stijl en opbouw van de composities, direct herkenbaar zijn. Na g

eruime tijd in sieraden actief te zijn geweest in eigen winkels, heeft zij al weer even geleden, de eerste stappen gezet in de schilderkunst. Het eerste dat opvalt aan haar werk is het subtiele en toch sprankelende kleurgebruik, vaak helder, sprekend, zelfs fel, soms wat getemperd door de suggestie van verneveling. Hoewel ‘’abstract’’ ongetwijfeld als volgend kenmerk moet worden genoemd, is dat met de kanttekening dat het figuratieve op de loer ligt; gebouwen, kades, kranen, schepen, landschappelijke elementen zijn herkenbaar, maarniet altijd als zodanig; ze zijn uitwisselbaar, lopen in elkaar over. De verbeelding van de beschouwer wordt maximaal in werking gezet, waarbij zij met de titels van de werken een beetje richting geeft aan die fantasieën.

Nicole Schaap houdt van het werk van Picasso, Miro en Karel Appel. Vooral de laatste heeft haar zeer geïnspireerd bij haar oriëntatie in de schilderkunst en hiermee zal het expressionistische karakter van haar werk zeker samenhangen. Behalve haar signatuur bevat elk schilderij een stukje zilver met haar meesterteken (ns) en een schaapje: een dubbele bevestiging van creatief vakmanschap.

Nicole exposeert sinds 1993 en haar genre werk is al op tientallen exposities en belangrijke kunstbeurzen in binnen- en buitenland met succes gepresenteerd.  Ook op de website van Nicole is een mooi overzicht te zien van de beschikbare werken, voor zover deze niet live in de expositie te zien zijn: www.nicoleschaap.com of neem contact op met galeriehouder Chris Konijnendijk (tel 06-53187360) voor meer informatie.
SOLO-EXPOSITIE NUGZAR KAKHIANI

Na het volgen van de opleiding aan de kunstacademie in Tblisi, vestigde hij zich in St. Petersburg, Rusland, maar hij bleef de Georgische nationaliteit behouden. Aanvankelijk maakte hij vooral metalen sculpturen, daarna richtte hij zich op de tweedimensionale olieverftechniek.
In de collectie van het Hermitage museum in St. Petersburg zijn, naast een aantal olieverfwerken, ook diverse sculpturen in de collectie opgenomen.

Zijn stijl ontwikkelde zich snel en zijn werken werden door het dynamische kleurgebruik, laag over laag, vaak met mes aangebracht.
Thematisch zijn in zijn werk vaak de invloeden uit de Griekse mythologie te zien (o.a. ‘’The Hostage of Europe, Diana, Bacchus, Amor en Psychea, Saggitarius) en de Russische sprookjes en volksverhalen, waarbij de kijker altijd wordt betrokken in datgene wat zich afspeelt in het uitgebeelde verhaal. Dit gaat vrij gemakkelijk: zijn werken hebben geen drempel; er gebeurt het een en ander en dat stimuleert de fantasie van de kijker. Het werk is een spiegel….Feitelijk is het ook een fantastische, soms romantische omgeving waarin de zaken zich afspelen. Soms ook op snaakse, vrolijke of humoristische wijze weergegeven die de kijker heerlijk laat genieten.

In 1993 werd Nugzar Kakhiani in Rusland uitgeroepen tot ‘’Kunstenaar van het Jaar’’; hij moest de prijs wel delen met Rastropovitsj – een mooie eer.

De eerste expositie van Nugzar’s werken in 2007, was een groot succes: alle werken werden verkocht. De belangstelling is altijd gebleven, niet zelden hebben kopers meerdere werken van Nugzar aangekocht. Zijn werk is onveranderd populair; we horen nog vaak dat kopers nog altijd vinden dat het werk zoveel vrolijkheid blijft geven.
Nugzar was op uitnodiging van de galeriehouder Chris Konijnendijk diverse malen te gast in Nederland, waarbij er gelegenheid was kennis te maken met de kunstenaar en waardoor destijds de Certificaten van Echtheid door de kunstenaar in het bijzijn van de kopers werden getekend.

Werken van Nugzar Kakhiani zijn opgenomen in door de galerie uitgegeven publicaties ‘’European Art Developments’’ en ‘’International Art Vision’’. Beide liggen ter inzage in de galerie.


---------------------------------------

23 november 2014: Opening verkoop-expositie "SOUNDS AND COLOURS OF INSPIRATION" van de Oekraïense kunstenares Yuliya Untilova en ook van werk van Zura Kalanda.

Zijn werken bevinden zich in eigendom en collecties over de hele wereld. Ook hebben diverse musea werken van deze kunstenaar in hun collectie opgenomen.Om 13.00 uur geeft deOekraïense pianiste Liudmilla Martsevich een recital. Voor informatie en voor kaarten (voor zover nog beschikbaar) klik hierom naar de betreffende pagina te gaan.

Om 14.00 uur volgt aansluitend in de Galerie de opening van de expositie.
Te zien zullen zijn kunstwerken van de in Georgië en Ukraïne geboren en opgeleide kunstenaars  Zura Kalanda, Alexey Kvaratskheliya, Yuliya Untilova, Merab Gagiladze, Nugzar Kakhiani en Vasiliy Bratanyuk. De expositie geeft een inzicht en levert een prachtige overzicht van de culturele rijkdom, die zijn oorsprong vindt in een gedegen klassieke opleiding, waarbij gebruiken en tradities van generatie op generatie worden doorgegeven. De kunstenaars hebben allen een zeer herkenbare en eigen stijl ontwikkeld en worden wereldwijd met succes geëxposeerd. De jonge kunstenaars Yuliya en Merab vertegenwoordigen met glans de nieuwe generatie kunstenaars. Diverse olieverfwerken van Alexey en Nugzar, die tezamen met Mstislav Leopoldovich Rostropovich tot kunstenaars van het jaar zijn uitgeroepen (1993), waren al eerder succesvol in de galerie geëxposeerd. Werken van Nugzar zijn ook opgenomen in de collectie van de Hermitage in St. Petersburg. De werken van Merab, die de galerie nu sinds begin van dit jaar
 
presenteert, zijn zeer populair. De getoonde werken zijn speciaal voor deze expositie gemaakt en zullen op tijd binnen zijn; alle andere werken zijn inmiddels verkocht.

Tijdens de opening kunt U onder het genot van een glas Georgische wijn, de werken bekijken en tevens is het mogelijk kennis te maken met Zura Kalanda en Yuliya Untilova, die hierbij aanwezig zullen zijn. De geëxposeerde werken zijn uiteraard ook te koop, informeert u naar de mogelijkheden.

De expositie duurt tot en met 15 Januari 2015 en is tijdens kantooruren dagelijks te bezichtigen. Uiteraard is het ook mogelijk op afspraak de werken te bekijken, waarbij de galeriehouder Chris Konijnendijk aanwezig kan zijn.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Informatie over exposities die geweest zijn:

AFTER NATURE ARTISTS & FREINDS

In deze nieuwe expositie worden werken getoond van After Nature kunstenaars Peter Klashorst en Justus Donker.

Justus Donker_Matisse.jpgDeze kunstbeweging werd actief in 1987 mede onder leiding van Peter Klashorst, Bart Domburg, Ernst Vod en de broers Gijs, Aad en Justus Donker. In de jaren erna sloten er zich meer kunstenaars aan. Getoond zullen worden werken van Peter Klashorst en Justus Donker. De kunstenaarsgroep was actief tot en met 1995 en zocht regelmatig de publiciteit; belangrijk voor hen was het schilderen in de vrije natuur en vooral
veel schilderen, zoals je de dingen ziet; zij vormden een tegenbeweging tegen de gevestigde kunstorde en schilderden met veel kleur en zeer expressief. In 1995 viel de groep uiteen.

Tevens zijn werken te zien van door After Nature geïnspireerde kunstenaars, zoals Fabian, Herman Brood,
Jacob Kanbier en OTTI. De expositie is vrij te bezichtigen tijdens openingsuren en tijdens de culturele evenementen in het VCH tot en met 13 juni.Nadere informatie is te verkrijgen via de galeriehouder: www.firstclassart.nl.   Vrije toegang tijdens kantooruren (10- 12 & 14- 17 uur).        

Informatie over exposities die geweest zijn:     

EXPOSITIE "GEGORIAN CONTEMPORARY ART"

Tot en met 21 maart a.s. zullen in de Galerie van Cappellen werken worden getoond van de in Georgië geboren kunstenaars Rafael Ruben en Merab Gagiladze. Daarnaast zullen tevens een aantal werken te zien van Giorgi Kukhalashvili, Alexey Kvaratskheliya, Gia Tskhadaia en Nugzar Kakhiani.

Alle kunstenaars hebben de diverse kunstopleidingen gevolgd in Georgië. De werken zijn voornamelijk gemaakt in olieverf techniek, de stijlen van de diverse kunstenaars zijn zeer verschillend.
Kenmerkend voor het werk van deze kunstenaars is het centrale thema, de universele mens; de werken van de diverse kunstenaars zijn qua compositie en kleurgebruik ingetogen van aard en nodigen de kijker uit voor een dialoog. De Georgische School staat garant voor uiterst kwalitatief werk, laat u verrassen door het prachtige kleurgebruik en de fraaie composities.

Centraal in deze expositie staat het werk van Rafael Ruben en Merab Gagiladze.

Rafael Mnatsakanov’s familie is van oorsprong van Armeense afkomst, maar hij is zelf in Tbilisi geboren. Hij werkt onder de kunstenaars Rafael Ruben.
De werken van Rafael zijn bijzonder door de kenmerkende complexe compositieopbouw.
Het kleurgebruik is tevens zeer bijzonder en de op het canvas aangebrachte symbolen ogen   drie-dimensionaal.  Het uitgewerkte universele kleurenspectrum accentueert de fraai gevormde figuren op een heel natuurlijke wijze. Het eindresultaat is een prachtig harmonieus werk met uitgebalanceerde mozaïeken, voornamelijk met paletmes gemaakt en uiteraard in de olieverftechniek.  
Zijn werk bevindt zich in privé- collecties over de hele wereld.

In het werk van Merab Gagiladze, die werkt vanuit zijn atelier in Tbilisi,  staan geluk en liefde centraal.
Universele  thema’s, mooi uitgewerkt op de diverse werken die tijdens deze expositie te zien zullen zijn.
In zijn werken is ook veel symboliek terug te vinden en hebben een extra ‘’verdieping’’. Zijn werken zijn zacht van karakter en fijn uitgewerkt in olieverf. Daarnaast zijn ze zeer decoratief. In een korte tijd dat zijn werk in Nederland te zien is geweest zijn er al relatief veel werken verkocht op diverse kunstbeurzen.
Ook internationaal staat zijn werk volop in de belangstelling, zowel in Amerika en in Azië is zijn werk regelmatig uitverkocht. Daarnaast heeft hij in Turkije permanente en succesvolle exposities.
Zijn werken zijn nu voor het eerst in een expositie in Nederland te zien!

De opening van de expositie is op 14 Januari a.s. om 21.00 uur, direct na het concert van La Primavera.
De toegang voor de expositie is uiteraard gratis. Iedereen is van harte welkom om onder het genot van een hapje en een drankje de opening bij te wonen en te genieten van de werken van deze getalenteerde kunstenaars.

Opening van de expositie op 14 januari 21.00 uur, na afloop van het vrolijke nieuwjaarsconcert

 

Vanaf 24 september tot en met 31 december 2013: Zura Kalanda.

Wederom een nieuwe expositie in galerie van Cappellen. Vanaf 24 september tot en met 31 december a.s. worden er werken geëxposeerd van de in Georgië geboren kunstenaar Zura Kalanda. Deze zeer getalenteerde kunstenaar die ook een begenadigd dichter is en klassiek gitaar heeft gestudeerd, komt uit een echte kunstenaarsfamilie. Zijn vader was een bekende en zeer gerespecteerde Georgische schilder, zijn broer schilderde ook, in een voornamelijk stijl. Centraal thema in het werk van Kalanda is liefde, de natuur en de mens; kenmerkend voor zijn stijl is de verborgen figuratie in abstractie waarbij de kijker wordt uitgedaagd op ontdekkingsreis te gaan in de door de kunstenaar gemaakte compositie, die tevens is opgebouwd uit meerdere min of meer transparante olieverflagen. Zijn stijl is zeer kenmerkend en authentiek en is poëtisch van karakter.

 

Gedurende de laatste 2 jaar was zijn werk al eerder te zien in de galerie, maar deze keer exposeert hij solo.

Dit is een vervolg op de jubileum expositie die eerder dit jaar plaats vond in Oud-Beijerland, gehouden naar aanleiding van de 60e verjaardag van de in Nederland wonende kunstenaar. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar heeft de galerie ook een jubileumboek uitgegeven; een inzage-exemplaar ligt ter inzage in de galerie en is tevens te koop. In de galerie zijn naast de olieverf schilderijen ook enige gedichten van deze kunstenaar geplaatst.

De opening is gepland op 12 oktober a.s. om 14.30 uur gelijktijdig met een weekendexpositie met werk van de in St. Petersburg wonende kunstenaar Alexey Kvaratskheliya. Deze kunstenaar is op uitnodiging van de galerie op bezoek in Nederland en zal ook op deze middag aanwezig zijn. Tevens wordt er nieuw werk van Alexey getoond; gastexposant dit weekend is ook de Russische kunstenares Yuliya Untilova, getoond worden werken op papier; van beide kunstenaars worden ook de door de galerie uitgegeven kunstpublicaties gepresenteerd tijdens deze opening. Tijdens de opening zijn de drie kunstenaars aanwezig.

 

Clear water
Encouraged by the gift of silence
A stone lay by the rock
The constant stream of clear water droplets
Kept striking the stone in the same spot

A hole appeared in the stone
Droplets danced freely to the ground
They smiled exactly the same way
As raindrops in times of drought

From the hole in the middle of the stone
A beautiful flower began to appear
Sincere and innocent as a poem
Suitable to a song with good cheer

A little boy looks at the flower
He whistles like a bird that is carefree
Drought rules and they who live in fields
Call out to the rain with a plea

Clear water trickles drip by drip from the rock
It protects the flower against the sun’s rays
Drought can never harm her
Both fresh and desirable it will always stay

Clear water trickles cheerfully from the rock
Glad, because a great wish has been fulfilled
By having created a chance
For the happy life the flower will build


V.a. Open Monumentendag tot 20 september: MACHT EN PRACHT IN CAPELLE AAN DEN IJSSEL

Expositie van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel 10.00 -16.00 uur. (en ook nog erna tot 20 september doorlopend tijdens kantooruren te bezichtigen) In de geest van het thema van Open Monumentendag zijn medewerkers van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel in het verleden gedoken op zoek naar families, mannen en vrouwen die destijds de macht hadden in Capelle. Wat kwamen ze zoal tegen…………? U kunt het zelf zien en lezen. Tot 20 september in het Van Cappellenhuis, daarna nog tot begin november in het gemeentehuis. 

 

 

26 maart t/m 31 mei (VERLENGD!!). Alle werkdagen vrij entree tijdens kantooruren.

EXPOSITIE “DIGITAL ART” VAN STEPHEN HARLAN

 Vanaf 26 maart tot en met 31 mei a.s. zullen er in de Galerie van Cappellen werken te zien zijn van de Amerikaanse kunstenaar Stephen Harlan. Stephen (‘Steve’) James Harlan is een kunstenaar die digitaal schildert; hij gebruikt de computer zoals ‘gewone’ schilders verf en penseel gebruiken. Harlan beheerst het digitaal schilderen tot in zijn vingertoppen. Al zijn kunstwerken zijn originele, door hem zelf bedachte afbeeldingen; hij maakt geen gebruik van (digitale) fotografie of gescande beelden. De Amerikaanse kunstenaar werkt met krachtige kleuren en kan tot in detail intrigerende schaduwen, haarscherpe weerspiegelingen en levensechte structuren op het doek realiseren.

 

Hoewel de meeste voorstellingen in zijn schilderijen voortkomen uit zijn fantasie, laat hij zich een enkele keer inspireren door plaatsen die hij samen met zijn vrouw heeft bezocht. 

Harlan is een liefhebber van architectuur, wat tot uiting komt in de gebouwen, terrassen en interieurs die hij schildert. Andere terugkerende thema’s in zijn werk zijn water, boten en beelden van de opkomende en ondergaande zon. Hij wil op de kijker een bepaald gevoel overbrengen: dat van zacht zonlicht, zoute zeelucht of warm zand tussen de tenen. Dat hij hierin slaagt, blijkt uit de meest gehoorde reactie van mensen die zijn werk bewonderen: “ Ik wou dat ik nu op die plek was.”


Alle giclées worden door Steve Harlan persoonlijk genummerd en gesigneerd en zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar. Voor meer informatie, zie: http://www.harlaneditions.com/index.php  en www.firstclassart.nl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Eerdere exposities:

 

 

 

 

 Van 18 januari 2013  t/m 23 maart 2013: Expositie Alexey Kvaratskheliya

Officiële opening was op 18 februari 2013

Vanaf 18 januari t/m 23 maart 2013 zullen in de Galerie van Cappelle, werken worden geëxposeerd van Alexey Kvaratskheliya. Reeds waren al eerder enkele kleinere olieverfwerken van deze in Georgië geboren kunstenaar in het van Cappellenhuis te zien.

De kunstenaar woont en werkt al weer ruim 40 jaar in St Petersburg. Zijn studio is in het centrum van deze prachtige stad en op korte afstand van de Hermitage, die ook werken van deze succesvolle kunstenaar bezit. Reeds enige jaren vertegenwoordigt Galerie First Class Art, die ook de exposities in Galerie van Cappelle verzorgt, deze bijzondere kunstenaar.

Zijn inspiratiebronnen zijn de grote meesters zoals Picasso, Miro, Chagall, Modigliani, maar tevens ook de intermenselijkheid, liefde en de gevoelens van mensen. Hij heeft een ontegenzeggelijk eigen stijl en werken van hem worden alom gewaardeerd. Ook zullen er op deze solo-expositie nieuwe werken worden tentoongesteld. Diverse werken, zoals opgenomen in door de galerie uitgegeven ‘’Theater of Feelings’’ zullen worden getoond. 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________

Overzicht van exposities die geweest zijn:

Expositie Evaristo Rafael - kleurrijke werken uit Brazilië. Ook zijn er tot september beelden in de tuin van de Capelse kunstenares Nell Boerma.

De galerie en de tuin zijn open tijdens kantooruren toegankelijk voor het publiek.

t/m donderdag 10 januari.  Expositie van de Rotterdamse kunstenares Eveline van Rooij (1960).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(klik op de foto om te vergroten)

    

Deze gedreven kunstenares met een zeer authentieke stijl schildert al geruime tijd. Haar werk is vele malen geëxposeerd en door het hele land te zien geweest op kunstbeurzen, o.a. in Ahoy. Daarnaast heeft ze diverse workshops en cursussen gegeven. Ze gebruikt graag ‘’stevige’’ kleuren. De onderwerpen zijn herkenbaar en met een knipoog naar het alledaagse.

De expositie is – gratis- te bezichtigen tijdens kantooruren. De werken zijn te koop, de galerie is aangesloten bij de Nationale Kunst Koopregeling. Voor meer info: www.firstclassart.nl

Expositie Capelles Schonen

Tijdens kantooruren te bezichtigen gedurende de maand mei 2012

Op 2 mei opende het Van Capellenhuis haar deuren voor de expositie ‘Capelles Schonen’ van de Capelse fotograaf Rob van Berkel.
‘Capelles Schonen’ is een kunstproject van Rob van Berkel, een in Capelle wonende fotograaf, die met dit project kunst van en voor Capelle aan den IJssel laat zien. Het project behelst schilderachtige portretten van Capelse jongedames – de ‘Schonen’ – die in diverse opzichten geïnspireerd zijn door de oude meesters.
Zo is het project ontstaan uit de gedachte en de manier waarop de klassieke schilders hun modellen verwierven: vaak waren het mensen uit de directe omgeving, uit de woonplaats van de kunstenaar. De schilder kon iemand op straat, de markt, het land of in het café tegenkomen die hem dusdanig inspireerde dat hij die persoon vroeg te poseren. Zo ook voor Capelles Schonen. De geportretteerde jongedames zijn allen afkomstig uit Capelle aan den IJssel en komen in die zin uit de directe omgeving. De dames zijn ‘gewone’ meiden, geen modellen, en zijn vooral geselecteerd op uitstraling, niet op uiterlijke schoonheid.
Een tweede manier waarop de portretten beïnvloed zijn door de oude meesters is het lichtgebruik: de weinige verlichting in het portret bestaat uit een enkele lichtbron die vooral voor verlichting van het gezicht zorgt. Diepe schaduwen zorgen in combinatie met het lichte gelaat voor een sterk ‘clair-obscur’ en een bijna tastbare plastiek.
Ondanks de inspiratie door de oude meesters zijn de portretten toch duidelijk eigentijds en herkenbaar in de stijl van Van Berkel. Een combinatie van kracht door de statige manier van poseren en kwetsbaarheid door het poseren met slechts een accessoire ter bedekking van het bovenlichaam geeft de beelden het pure en kwetsbare wat kenmerkend is voor Van Berkels stijl.

 

Rob van Berkel

Rob van Berkel fotografeert sinds 6 jaar en is grotendeels autodidact. Kijken en vergelijken heeft zijn fotografie gevormd. Daarbij heeft hij vooral geleerd van de manier waarop klassieke meesters als Rembrandt en Vermeer hun licht schilderden. Impressionistische beelden als van Degas zijn meer dan eens inspirator geweest voor de inhoudelijke kant van zijn werk, die zich vooral op pure en kwetsbare beelden van vrouwelijk schoon richt. Het gebruik van een vorm van naakt versterkt vaak de kwetsbaarheid in zijn beelden. In een tijd waarin fotografie steeds toegankelijker wordt door het gemak van de digitale camera heeft Van Berkel juist besloten veel werk weer op film te schieten. Nadenken over het beeld en de compositie voor je afdrukt komt dichter bij zijn gevoel als componist van beeld dan het zoeken naar een ‘lucky shot’ in 100 digitale beelden.
 

 --------------------------------------------------------------------------------------------

Poolse Kunst in Galerie van Capellen
Open tijdens kantooruren en ook op zaterdag 7 april van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag 8 april van 13.00 tot 17.00 uur. 

                                                                                                                                        Klik hier of op de affiche om deze te downloaden als pdfklik op de affiche om deze als pdf te downloaden

Feestelijke opening expositie Poolse kunstenaars door vertegenwoordiger van de Poolse ambassade was op 1 april

 

Gedurende de maand april exposeren 10 Poolse
- in Nederland wonende – kunstenaars hun werken.  Getoond zullen worden werken in verschillende technieken en in een variatie van uiteenlopende stijlen.
De deelnemende kunstenaars wonen verspreid over het land. Naast de in Capelle aan den IJssel wonende kunstenaars Agnes Angermann en Jan Sikora, doen tevens Maria Diduch, Bozena Desseau, Iska van Kampen-Jarniska, Michalina, Teresa Miranska, Maugosia Sycz, Izabelle Verhagen en Goisa Wolak mee aan deze unieke groeps expositie.

De expositie is tot stand gekomen met medewerking van de Poolse ambassade in Nederland en galerie First Class Art.

Men kan dit “de expositie van de ontmoetingen” kunnen noemen. Niet alleen ontmoeten de kunstenaars met verschillende temperamenten en houdingen tegenover de kunst elkaar in deze
expositie, het is voor de bezoeker tevens mogelijk met de aanwezige kunstenaars van gedachten te wisselen; het is tevens een ontmoeting van twee culturen. In het werk van Poolse kunstenaars die in Nederland wonen en werken zien we invloeden van de herinneringen aan het vaderland en de behoefte om zich in de internationale wereld van de moderne kunst te manifesteren.

Vele van deze kunstenaars zijn internationaal bekend en gewaardeerd, andere staan pas aan het begin van hun artistieke weg.

De veelzijdige kunstenares Maria Diduch exposeert haar elegante en subtiele composities van rijstpapier. Van Bozena Desseau Labedz  kunnen we haar psychologische portretten in geraffineerde lijnvoering en decoratieve vlakverwerking in Art Nouveau stijl bewonderen. Jan Sikora laat in zijn schilderijen abstracte en surrealistische fantasierijke science fiction wereld zien.


Iska van Kempen-Jarnicka maakt indruk met haar vakmanschap en subtiele werken in gemengde techniek en haar handgemaakte wandkleden. Typerend in het werk van Teresa Miranska zijn de interessante composities. De gepassioneerde Maugosia Sycz exposeert haar felgekleurde in bijna barok-stijl  uitgevoerde bloemenschilderijen Kenmerken voor de werken van Isabelle Verhagen zijn de voornamelijk zwart/witte uitgevoerde landschappen. Gosia Wolak, van beroep architect, exposeert haar architectonische reisschetsen in potlood en pen tekentechnieken. Voor Agnes Angermann en Michalina is dit hun eerste expositie en van hen zijn sfeervolle grafische werken te zien.

De opening is verricht op zondag 1 april om 15.00 uur door de heer Piotr Perczynski van de Poolse ambassade. Diverse kunstenaars waren tijdens de opening aanwezig zijn. De muzikale omlijsting werd verzorgd door zanger-gitarist Hans Schaap.

De expositie duurt tot en met 26 april a.s. en is op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Ook in het weekend van 7 en 8 april zal de galerie geopend zijn: op zaterdag 7 april van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag 8 april van 13.00 tot 17.00 uur.  De toegang is uiteraard gratis en een ieder is van harte welkom in de galerie, die gevestigd is in het
van Cappellenhuis, Dorpsstraat 164 in Capelle aan den IJssel.

---------------------------