HET LAM GODS EN JAN VAN EYCK

Jan van Eyk (circa 1390-1441) is de Johannes Vermeer, de Rembrandt of de Vincent van Gogh uit de 15de eeuw. Zijn schilderijen geven de werkelijkheid tot in het kleinste detail fabelachtig realistisch weer. Je voelt bijna de kriebelige stof van de kraag die hij op zijn zelfportret schilderde.  Van Eyck maakte in zijn eigen tijd al furore. Hij werd o.a. hofschilder van Filips de Goede, de hertog van Bourgondië.  Voor hem zou Jan van Eyk zijn leven lang blijven werken, maar nam ook van anderen opdrachten aan. Een van de opdrachten zou resulteren in het beroemdste werk van de zogeheten Vlaamse Primitieven, het Lam Gods.

Het werd afgelopen jaren gerestaureerd en is vanaf 2020 weer in volle glorie te zien in de Sint Baafskathedraal in Gent. In de lezing wordt uitgebreid ingegaan op de complexe inhoud en betekenis van dit grote en beroemde altaarstuk.

Behalve uitleg over het Lam Gods wordt het levensverhaal van Jan van Eyk geïllustreerd aan de hand van zijn schilderijen. De lezing gaat gepaard met prachtige, bijpassende muziek. U hoort onder meer werk van Gilles Binchois. Gilles Binchois was net als Jan van Eyck werkzaam aan het hof van Filips de Goede. Behalve muziek van Binchois hoort u muziek van onder andere Bach, Ockeghem, Haydn en Vivaldi.

  • Toegang € 7,50 , tot 26 jaar € 5,- incl. pauzedankje